4 kamers ..... 4 dames...

07.09.22 04:06 PM By terredunord

Namen voor de kamers zomaar verzinnen, dat wilden we echt niet.

Er moest een link zijn met de omgeving, het gebouw, .... Ja, soms maken we het onszelf niet graag makkelijk.

We dachten aan namen van zeevogels, maar ook typische bloemen en gewassen zaten klaar. 

Maar neen, toch maar niet... en dus uitstel.


Tijdens het plannen maken en het uitvoeren van onze grote droom noemden we ze kamer A, B, C & D.
Want ja, van nummers krijg ik zo een beetje een 'itchy' gevoel. Geen nummers, geen hokjes...weet je wel.

Maar ja, we moesten wel communiceren met de aannemers over wat, waar en hoe. En dan moet je niet te ingewikkeld doen, of er komen brokken van. Brokken hebben we sowieso gehad, daar gaan we het hier nu niet over hebben, maar of dat aan het nummeren van de kamers lag kan ik nu al uitsluiten.

Maar ja, dan komt er een moment dat je moet kleur en stijl bekennen. En dus ook namen wil bedenken voor de kamers. Vier namen, die toch te onderscheiden zijn, die een link hebben met elkaar en het gebouw of de site. 

In mijn vorige job als kleur en zorgvormgever gaf ik namen aan de concepten die ik bedacht. Was een soort kapstok voor de keuzes die moesten gemaakt worden.


En toen kwam het idee....In de eerste jaren die we hier woonden, had ik een boekje mogen inkijken van de vorige eigenaar die hier van kindsaf thuis was. Een boekje over de hoeve 'Groot Noordhof' . Hoe de site was heropgebouwd uit een ruine na de eerste wereldoorlog, hoe de velden bewerkt werden, hoeveel dieren hier stonden...en daar had ik gelezen dat er vier stam merries waren die heel belangrijk waren geweest. Vier, ja, net vier namen. Geen drie en geen vijf. Maar VIER, was dat even geluk hebben...

Marquise de Noordhof - Princesse de Noordhof - Fleur d'Ambacht - Reveuse de Noordhof.

Bij elk van de namen kozen we de materialen en de kleuren in de sfeer en de stijl die er bij aansloot. 

Er is wel wat verschoven, maar het klopt. En er zijn verbanden met vorige verhalen of met vondsten die we in de loop der jaren deden op rommelmarkten en brocantezaken.

Zo haalden we voor de Marquise kamer het levensverhaal van 'Marquise de Pompadour' naar boven.

De bijzit van Lodewijk de XVe, een Parijse intelligente vrouw die haar wereld kende. Een bezige bij ook. Wist je dat zij onder andere de beroemde porseleinfabriek van Sèvres stichtte? Toepasselijk om hier een kamer naar deze dame te vernoemen.
Geïnteresseerd in nog meer verhalen ? Wel, we hebben er nog.  

Stay tuned.
liefs Nathalie

terredunord